Sunday, September 18, 2016

De ce nu poate fi Bucurestiul Capitala Europeana



Daca tot am aflat ca Timisoara a castigat titlul de capitala culturala europeana, (Felicitari! Sa folosisti cu succes titulatura.), am crezut de cuviinta sa va impartasesc motivele pentru care cred ca Bucurestiul nici macar nu ar fi trebuit sa fie inclus pe lista respectiva...

1. Bucurestiul nu inspira cultura... nici macar n-o expira: Da, Capitala romaniei e un amestec pestrit de multi oameni din toate coluturile tarii, de rar bun gust si de mult kitsch, de saracie si bogatie care epateaza pana la cocalarism. Si totusi, Bucurestiul te duce cu gandul la orice altceva decat la cultura, fie ea si variata. Sincer, in afara de evenimentele mari de prin centru, nu prea ai unde sa vezi alte manifestari culturale. Micii si berea din IOR si Tineretului nu se pun. Nici gratarul din spatele blocului nici nuntile care blocheaza strazile, oricat de „Balkanik” ar arata ele. Despre evenimentele mari vei afla daca citesti pe Facebook sau cauti mult pe internet. Nicio televiziune nu acopera asemenea evenimente deoarece sunt prea ocupate cu manele si stiri soc soc soc!

2. Centrul vechi nu exista: Singurul motiv pentru care Centrul Vechi mai e vechi, este pentru ca e posibil sa mori cu o bucata de tencuiala prabusita in cap. Aproape toate cladirile monument istoric sunt partial sau total distruse. Centrul vechi nu este un centru cultural, desi a aparut acolo o cladire mare care cica ar promova ideea de Bucuresti, Capitala Europeana. Cluburile care urla house la maxim, carciumile si restaurantele arata mai mult a street market asiatic decat a loc in care teoretic ai putea asista la vreo manifestare culturala. Nici macar street artists nu mai vezi prea des.

3. Cinematografele au murit: Cinematografele de stat da, nu cele pentru care trebuie sa strabati 200 de magazine de toale si zece locuri de joaca pentru a ajunge la ele, nu mall-urile. Cinematograful ca loc pur de vizionare a filmului a disparut aproape de tot odata cu decadenta care a cuprins bulevardul Magheru.

4. Librariile dispar: Cartea, manifestarea primordiala a culturii incepe sa nu mai poata fi intalnita decat in mall-uri, la targuri specializate sau pe internet. Apropo de Magheru, sala Dalles s-a desfiintat/mutat, libraria Sadoveanu s-a desfiintat/mutat, librariile de cartier sunt aproape inexistente (mai exista prin celebrul mall, acolo unde cateodata spatiul alocat „chestiilor cool” e mai mare decat cel alocat cartii in sine). Nici vanzatorii anonimi de carte de pe strada, „tataii” aia care initial vindeau carti vechi si care ulterior s-au transformat in bisnitari si hoti, nici ei nu prea mai sunt vizibili. Toate aceste lucruri sunt combinate la fix cu lipsa de promovare a cartii si adversitatea fata de aceasta manifestare a culturii.

5. Avem doar Teatrul National si Opera: in rest teatrele mici se prabusesc prin cladiri imbulinate cu rosu la fel ca si cinematografele. Nu se pune problema de manifestari culturale in strada iar daca n-ar exista nici Sala Palatului, atunci chiar ca n-am mai avea niciun spectacol, nici macar pe Fuego si Banica de Craciun. (PS: apar afisele curand ca e toamna deja.)

6. Exista o politica a televiziunilor si radiourilor de discriminare a fenomenului cultural: prin promovarea de „amuzamente” ieftine, de multa politica si fotbal, de non valori. Exista un curent puternic de respingere a oricarei manifestari culturale straine si cu exceptia a probabil 5, 6 radiouri si televiziuni, toate celelalte practica intens aceasta deculturalizare.

7. Nu poti sa ai scena culturala cu Delia, Velea, Puya si Ruby: Indistria muzicala e moarta iar relicvele ei non valorice sunt promovate intens. Orice manifestare valoroasa este bine ascunsa si nu se poate incadra la politica de „hituri pe banda”. Orice concert care nu se incadreaza in zona de „dance mioritic” este total respins si marginalizat, nemediatizat si ascuns.

8. Nu ai unde sa „cultura” (Concluzie): Poti sa mergi la un film nou, poti sa vezi o piesa de teatru veche, poti sa-ti comanzi o carte pe internet sau sa mergi la targuri, poti sa asculti muzica pe care o vrei pe internet dar nu vei putea spune vreodata ca odata ce ai coborat din tren in Capitala, ai de unde sa alegi ceva special legat de cultura. Nu exista mai nimic special iar evenimentele la care se munceste si chiar sunt extraordinare sunt ascunse si restranse din lipsa de finantare si „priza” la o populatie prea saracita si prea prinsa in alergatura ca sa-i mai pese de frumos. Nici cei in masura nu se chinuie deloc sa dea atentie aspectului culturii asa ca Bucurestiul sta bine la locul lui de capitala ADMINISTRATIVA si in niciun caz CULTURALA.

Capitanu’ va saluta de undeva de pe vas, undeva departe de pretinse capitale pseudoculturale.

No comments:

Post a Comment