Sunday, February 19, 2017

De ce razboiul nu e ca-n Counter Strike si de ce chiar e o idee proasta...



Salutare echipaj! Arr!

S-ar putea sa am un moment filosofic, sau sa ma fi uitat prea mult la un anume fel de documentare sau poate sunt doar „ala dark” si total ne amuzant care discuta numai lucruri care nu sunt numai rainbows and cupcackes... cert e ca azi ma gandeam la subiectul de mai sus. Avand in vedere ca, de curand, mi se pare ca-mi organizez mai bine un articol daca mi-l impart pe subiecte cu liniuta (gen 10 lucruri care te fac sa... ceva fain sau ceva tragic), probabil si articolul de fata va fi organizat cam tot asa. Ca e bine sau ca nu... astept sugestii pe tema asta in comentarii sau pe pagina de Facebook a blogului.

Daca ati fost vreodata unul din copiii aia care au debitat ceva gen „ce misto ar fi sa ne batem cu rusii” sau „daca incepe un razboi ma fac sniper si-i omor pa toti”, de ajuns incat sa vreti sa faceti un veteran sau un soldat sa va dea un bocanc dupa ceafa, puteti sa cititi in continuare articolul. S-ar putea sa invatati ceva nou.

1. Razboiu’ nu e fun, e chestia aia care te trazneste peste noaptea, in timp ce tu stateai si-ti jucai Counter Strike-u in liniste. S-ar putea ca a doua zi dimineata, si cu ochii in gura, sa trebuiasca sa alergi la centrul de recrutare, desi tu habar nu ai unde dracu e ala si probabil nici nu stiai ca exista. Asta e un caz fericit pentru ca s-ar putea ca locu’ in care tu iti jucai linistit Counter Strike-u’ de seara sa fie un morman de praf si metal reasezat suprarealist de un obuz de cateva tone.

2. P.S. la ce am spus mai sus, in cazul in care ai supravietuit, si in cazul in care astia decid sa te trimita la dracu in praznic sa-ti aperi tara, n-ai voie sa iei pe nimeni cu tine, nici macar pe ma-ta. O sa ai parte de altii ca tine condimentati cu toti psihopatii adunati pe geana si la nimereala, pentru ca na, graba mare, timpu’ scurt.

3. Ca sa nu ajungi cumva sa crezi ca razboiul e ceva super misto unde tu stai cu curu’ pe tanc in timp ce elimini cu ceva click valuri de inamici ar trebui sa citesti ceva istorie. Ai sa gasesti acolo nebuni care faceau exact aia, eliminau valuri de inamici, de-aia au ajuns acolo, pentru ca au decis ca nimic nu mai conteaza si ca, macar pot sa castige niste timp ca alti destepti, care credeau ca „war is cool”, sa scape cu viata. Astia se numeau eroi, si sunt toti morti, majoritatea nu de batranete acasa in pat.

4. Omenirea a fost destul de cretina ca specie incat sa treaca prin doua razboaie mondiale. Tu chiar vrei sa continui trendu’ de imbecilitate? La un moment dat, atat de multi oameni dadusera ortu’ popii pe front incat daca ieseai la un suc la agatat puteai sa agati doar femei. Barbatii pe care ii gaseai fie aveau membre lipsa sau scoateau pusca si eliminau tot ce misca daca faceai „Bau!” la ei. Asa ca une e lumea aia idilica si cool aici?

5. Razboiul a aratat mereu cat de distructiva e rasa umana, de la nazisti si Hitler, Auschwitz si Menghele pana la Japonezii din diviziile care experimentau arme chimice (P.S., astia ar face nazistii sa fuga acasa plangand de frica.) Cam aia pateai in cazul in care ajungeai prizonier de razboi. Asta daca nu mureai cu matele la vedere din cauza vreunei jucarii explozive gen grenada sau mina antipersonal.

6. O sa spui ca azi nu se mai bate nimeni in transee si ca toata lumea sta in elicoper, da click, bombele cad, la revedere! De fapt aia e doar ce vezi tu la televizor, o mica parte din razboi, buna de pus in videoclipuri de altii ca tine, care cred ca „War is cool!” De fapt, majoritatea armatelor nu prea sunt high tech deloc, se bat tot prin transee si case abandonate intr-un teritoriu vast unde nici macar nu vezi cine trage, doar auzi gloantele, si, daca ai noroc, poate le vezi cum fac gauri unde lovesc.

7. Orice optiune ai alege, tu chiar crezi ca e sigura? Ca lunetist o sa trebuiasca sa impusti dupa cum vine ordinul, soldati inamici, civili care sunt de fapt teroristi, femei, copii... Te tine sa tragi intr-o situatie de genu’? Ceva asemanator cu Airsoftul, numai ca tovarasul pe care il tintesti nu da mana cu tine si se retrage pe margine, ramane acolo, o masa de ceva, racindu-se, cu ochii goi si inexpresivi, cu siguranta fara nicio asemanare cu o persoana vie.

De-a lungul istoriei au fost o gramada de tampiti care au crezut ca razboiul e ceva misto sau doar l-au folosit pentru a ajunge mari lideri sau pentru a se imbogati. Asta nu inseamna ca acestora trebuie sa li se alature un nou val care vede actiunea cea mai placuta Mortii ca fiind ceva „cool”.

De departe nu sunt un pacifist plecat din realitate, sometimes War IS the answer, mai ales atunci cand altcineva il aduce la tine, dar niciodata nu va exista nicio motivatie valida pentru care cineva ar trebui sa inceapa un conflict acolo unde nu exista unul.

Capitanu’ over and out! Va astept cu pareri despre articol pe pagina de facebook a blogului: https://www.facebook.com/raidudapirati/

No comments:

Post a Comment