Saturday, April 8, 2017

Impresii de lectura by Raidu' da Pirati




Ahoe echipaj! si bine v-am gasit la un nou articol. Probabil este prima data din istoria „Raidului” cand avem un articol scris in doua zile consecutive. Dupa ce v-am rugat sa ne dati motive de batut clopotu’ ala acum observ ca am ramas in urma cu ceea ce se intampla in lumea internauta a bloggerilor si autorilor de carte. Am vazut mentionat prin diverse locuri un „razboi” intre bloggeri si autori?... edituri? sau ceva de genul... Toate astea in timp ce de pe un portavion american zburau vreo 40 de nuci catre Siria. Cred ca am ratat un alt razboi aparent „mai important”...

Cand am vazut prima data formula aia cu „razboiul”, primul gand care mi-a venit in cap a fost: „Fereste-ma Doamne sau Satana de poporu’ roman, ca la scandal cu el insusi si alte activitati neconstructive, e pe primu’ loc.” Si chiar asa, de unde si pana unde o confruntare de asa proportii?

Mi-am cultivat simturile (as fi vrut sa nu fac asta), cu cateva articole ce aparent aveau in vedere subiectul mai sus mentionat. Nu stiu sigur dar cred ca am vazut ca, anumiti „bloggeri de carte”, se considerau critici literari. Ma traznit un ras legendar. Am stat multi ani pe un forum care se ocupa cu opera lui J.R.R. Tolkien. Acolo am vazut ce inseamna critica literara si credeti-ma, un profesor universitar la 60 de ani, din UK, te bate la fund, in 2 paragrafe, cu atata critica literara cata n-ai sa produci tu in 2000+ articole cu rezumate de carte citita.

Defectele principale ale oamenilor care se intituleaza bloggeri de carte sunt:

Faptul ca scriu la comanda si cateodata si prost sau extrem de prost.
Faptul ca fac rezumate.
Faptul ca se considera lectori, critici, doctoranzi etc.
Faptul ca sunt „piscotari”, cum se spune in presa, asteapta lucruri moca: carti, trafic, invitatii, promovare.

Am vazut bloguri in care corpul articolului era compus din doua paragrafe de rezumat si 90% din ceea ce scria pe spatele cartii sau din citate din text.

Am vazut si bloggeri care chiar au o pasiune pentru lectura, modesti si devoratori de cultura, ei evita cam din start toate defectele de mai sus.

Pe de alta parte am participat si la intrunirile autorilor de carte. Am vazut autori tineri sau mai putin tineri, devotati procesului creativ, deschisi catre cititor, presa si bloggeri. Am vazut autori care erau in spatele imaginii, doar oameni, dar oameni buni si drepti. Am vazut cum acestia acordau respectul meritat tuturor entitatilor cu care un scriitor intra in contact, editura, presa, colegi de breasla.

Am vazut insa si partea urata a unor astfel de adunari. Am vazut cum o mana de oameni incerca sa creeze iluzia unei elite, care in definitiv era inexistenta, scaldata intr-un limbaj de lemn si intr-o politete falsa si seaca asezonata cu un dispret general fata de orice si oricine nu era cooptat in respectiva halucinatie in care acestia traiau.

In ceea ce priveste cultura si arta ma pot decrara un hipiot ciudat, as vrea ca toata lumea sa se inteleaga, sa existe pace, chiar daca unele conflicte culturale alimenteaza progresul artistic. Conflictele culturale care au loc in grupuri mici insa, nu fac decat sa divizeze si in final sa distruga o comunitate culturala restransa. Si pana una alta, aici nici macar nu vorbim de conflicte de ordin cultural care ar putea naste noi curente.

Acestea fiind spuse, le urez tuturor celor care scriu, pe calculator sau cu mana, articole sau carti sau orice altceva care merita scris, cumpatare si o gandire care sa inglobeze mai mult decat proximitatea in care se afla.

Sursa imagine: Dreamstime.com

No comments:

Post a Comment