Sunday, September 10, 2017

"Restituirea" de AnaMaria Bancea




Salutare Raid si bine v-am gasit la un nou articol. Azi discutam despre un roman, as spune diferit de tot ce am citit pana acum si anume „Restituirea” de AnaMaria Bancea. Romanul este incadrat in stilul postmodern, lucru care m-a facut sa consider parcurgearea lui ca un experiment interesant.
Pot sa spun ca ceea ce mi-a placut cel mai mult in carte este atomosfera si personajele. Din primele pagini, esti introdus intr-un Bucuresti canicular si familiar iar descrierea lui cat si personajele care intra usor in scena, dau firului narativ un aer de pitoresc unic.
Episodul din autobuz, cu care debuteaza cartea, nu ne da de banuit la ce ar putea duce intamplarile aparent banale pe care le urmarim. Si totusi, desi parand a fi obisnuite, personajele cu care facem cunostinta urmeaza sa ne insoteasca intr-o aventura unica. Stilul descrierilor precum si al dialogurilor ne garanteaza o lectura usoara si savuroasa pe masura ce ajungem sa-i cunoastem pe cei implicati.
Unul din lucrurile care m-au impresionat a fost senzatia de legatura emotionala pe care textul o realizeaza intre personaje si cititor. Gandurile celor implicati redate sub forma de monolog ne fac sa descoperim o bucatica din sufletul personajului respectiv si ne apropie mai mult de trairile acestuia.
In roman este vorba despre o mostenire, despre o doamna de moda veche care va trebui sa o incredinteze rudelor regasite, oameni care mai de care mai interesanti si provenind din toate mediile sociale. Nu va lipsi nicidecum umorul si nici dialogurile savuroase precum si prezentarea unor tipologii umane cu care suntem cu totii familiari din viata de zi cu zi. Vom intalni un avocat cu stil, un intretinut de prima clasa, un corporatist precum si o fata simpla dar cu un farmec rar intalnit. Ne vom indragosti si vom detesta personajele implicate dar in aceleasi timp vom trai cu ei povestea care se deschide in fata noastra.
Am fost impresionat de faptul ca, in ansamblu, de-a lungul romanului nu se intampla extrem de multe lucruri insa complexitatea acestuia nu sta in faptul ca actiunea este extrem de complicata cat in elementele de expunere a naturii umane precum si in senzatia de imersiune si umorul in doze perfect adaugate in text.
Va voi lasa pe voi sa descoperiti mai multe citind romanul in sine si va garantez o experienta unica. Il puteti comanda de pe site-ul Crux Publishing de la adresa de mai jos sau il puteti gasi in librarii. - https://www.cruxed.ro/produs/restituirea/ -
Raidul de pirati va ureaza o seara faina si lectura placuta!

No comments:

Post a Comment